Fondsenwerving tijdens COVID19-tijden? Blijf ervoor gaan!

Op 27 maart hield FAB een eerste online meetup voor haar leden over hoe aan fondsenwerving doen tijdens deze bevreemdende tijden in Coronacrisis.

Uit rondvraag bij de 14 deelnemende fondsenwervers blijkt dat vooral volgende vragen leven:

 • Welke bestaande vormen van fondsenwerving (telemarketing, direct mail, …) kan ik verder blijven zetten? 
 • Blijven we gewoon verder communiceren en welke tone of voice gebruiken we? En wanneer communiceren we het best, nu of wanneer de storm al wat gaan liggen is?
 • Hoe stap ik makkelijk over op een nieuwe vorm van fondsenwerving (e-fundraising, telemarketing, …)?
 • Welke alternatieven zijn er voor fondsenwervingsevents? Hoe behouden we contact met de donateurs?
 • Is het nu het moment om vroegere donateurs terug op te pikken?
 • Hoe vraag je ook aandacht voor goede doelen veraf terwijl er hier momenteel ook crisis is?


Advies voor fondsenwervers in COVID19-times gehaald uit deze online meetup:

 • Blijf ervoor gaan!
 • Bekijk goed welke technieken je kan verderzetten en welke niet. Als je ze kan laten doorgaan, doe dat dan gewoon. Direct mailing, telemarketing, e-fundraising… kan je gewoon verderzetten.
 • Laat je bestaande achterban weten dat je aan hen denkt. Toon je donateurs dat je met hen inzit, vraag hen hoe het gaat. Vallen er toch donateurs weg doordat ze het tijdelijk financieel moeilijker hebben, toon dan begrip en ga in dialoog met die mensen. Deel ook zelf je onzekerheid en twijfels en dat het voor jouw goede doel ook moeilijk is. Je donateurs gewoon even bellen om te vragen hoe het met hen gaat, zonder een steunvraag, wordt dezer dagen ook enorm in dank afgenomen. De band met je donateurs wordt misschien wel hechter na deze periode.
 • Zorg wel steeds minstens voor een milde aanpassing van je communicatie in het kader van het Coronavirus en de onzekerheden en twijfels die dit bij mensen losweekt. Leg uit waarom ook jouw thema in deze tijden belangrijk is. Hoe past jullie verhaal binnen de Coronacrisis?
 • Focus niet enkel op de Corona-crisis. Breng ook positief nieuws, bijvoorbeeld over realisaties van je organisatie, want ook daar snakken mensen naar in tijden van crisis.
 • Ideaal moment voor telemarketing? Mensen zijn thuis en het bereik stijgt. Veel mensen zijn blij dat er sociaal contact is, de gesprekken worden ook langer, … het wordt dus wel een afweging of dit rendabel kan blijken voor je organisatie. Naarmate de crisis langer duurt, worden mensen onzekerder over hun financiën en wordt de respons op steunvragen mogelijk kleiner.
 • Je kan vrij snel meer gaan inzetten op e-fundraising, maar ga niet onbezonnen te werk. Zorg dat je iemand aan boord hebt die weet hoe het allemaal werkt. (Extra tip: ga je meer inzetten op bijvoorbeeld Facebook Ads of Google Adwords, gebruik dan niet zomaar het woord Corona of COVID19 als je er eigenlijk niets mee doet. Je account wordt mogelijks geblokkeerd. Ze zijn extra streng op dit soort zaken dezer dagen.)
 • Doordat fondsenwervingsevents niet kunnen plaatsvinden lijkt de betrokkenheid kleiner, creëer zichtbaarheid en betrokkenheid op andere manieren. Probeer hierop in te spelen door bijvoorbeeld online challenges te lanceren, zoals we allemaal de Ice Bucket Challenge kennen. Maak er iets leuks van. Gingen supporters van jouw organisatie de 20 kilometer van Brussel lopen ten voordele van jouw organisatie? Dan kan je misschien soelaas vinden in alternatieven zoals de Atlas Go!-app of Moving Lives.
 • Er is op zich geen bezwaar tegen het proberen reactiveren van vroegere donateurs. Dat is standaard een goed idee. Maar maak goed de afweging voor jezelf of het nu wel het goede moment is.
 • Bewaak in deze moeilijke tijden ook het welzijn van je medewerkers en collega's. Ook zij ondervinden stress door thuiswerk met kinderen, eenzaamheid door weggevallen contacten, hebben naasten die ziek worden, ... Je fondsenwerving zal ook niet verder kunnen als je medewerkers of collega's er onderdoor gaan. Dus verzorg ook hen in de eerste plaats. 
 • Direct Dialogue bedrijven hebben het dezer dagen zeer moeilijk, hun activiteiten zijn volledig weggevallen. Denk eventueel na over hoe je hen op een andere, zinvolle en rendabele manier kan inzetten voor je organisatie.

Kanttekening: als iedereen op dezelfde marketingtechnieken gaat inzetten (direct mail, telemarketing, online fundraising, …) komt er een verzadiging bij het publiek en krijgt men mogelijk een afkeer van deze technieken.

Op woensdag 8 april (13u30- 14u30) is er opnieuw een FAB online meetup voor de FAB-leden over Fundraising in COVID19-times.


In tussentijd, blijf allemaal gezond! En blijf ervoor gaan! Veel succes.

Met vragen kan je steeds bij ons terecht (info@fundraisersalliance.be). 

Wordt jouw organisatie ook partner?

Fundraisers Belgium heeft een netwerk van partners die co-branden met ons
kwaliteitsnetwerk aan beslissingsnemers in de fondsenwervingswereld. Stuur een mail naar

info@fundraisersbelgium.be als je graag meer info wil over partnerschap met onze vereniging.