Dag van de Fondsenwerver 2025
Op dinsdag 24 juni 2025 nodigen we je uit voor de Dag van de Fondsenwerver, een dag boordevol inspiratie en netwerkmogelijkheden voor fondsenwervers.

-
9:15 - 9:45
-
Onthaal met koffie
-
-
10:00 - 11:00
-
Keynote 'Professionalisering in fondsenwerving: lessen uit de wetenschap' - René Bekkers
De fondsenwervende sector in België staat op een kantelpunt. De overheid verwacht steeds meer dat het middenveld zijn eigen middelen vergaart, terwijl belastingvoordelen onder druk staan. Hoe beïnvloedt dit de interactie tussen de samenleving, de sector en de politiek? En hoe kunnen fondsenwervende organisaties zich professioneel versterken in een veranderende context?
Professor Bekkers neemt ons mee in de nieuwste wetenschappelijke inzichten over fondsenwerving en donorpsychologie. Hij legt bloot hoe internationale trends – zoals de impact van online geefgedrag, de toename van nalatenschappen en de perceptie rond overheadkosten – zich vertalen naar de Belgische realiteit. Daarnaast stelt hij kritische vragen over zelfregulering en het vertrouwen in de sector: hoe verhouden we ons tot de samenleving en zijn we écht zo goed bezig als we denken?
Een inspirerende en confronterende keynote die aanzet tot reflectie en discussie. Mis het niet!
Bio René Bekkers
René Bekkers is hoogleraar Filantropie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en directeur van het Centrum voor Filantropische Studies. Zijn onderzoek richt zich op de oorzaken en gevolgen van filantropie. LinkedIn René Bekkers
-
-
11:00 - 12:00
-
Award 'Fondsenwerving van het jaar'
Voorstelling drie beste cases die ingediend werden voor de Award Fondsenwerving van het jaar.
Stemming door het publiek
Uitreiking van de award
-
-
12:00 - 13:00
-
Ik geniet van lunch en netwerking
-
Ik geniet van lunch en netwerking en bezoek de stand van Mercier van Lanschot voor info over gespecialiseerde financiële en fiscaal efficiënte oplossingen
Mercier Van Lanschot biedt je graag meer info over gespecialiseerde financiële en fiscaal efficiënte oplossingen (hoe halen we meer uit onze legaten en schenkingen?)
-
Ik geniet van lunch en netwerking en ga langs bij de mensen van HOGENT voor meer info over het Postgraduaat Fondsenwerving.
-
Ik geniet van lunch en netwerking en bezoek de stand van DSC (voor meer info over fondsenwervingsstrategieën, DM, digitale fondsenwerving, legatenwerving)
-
Ik geniet van lunch en netwerking en bezoek de stand van Koalect om meer te weten te komen over hoe nieuwe schenkers rekruteren via community fundraising.
-
-
13:00 - 14:15
-
Break-out kamer 1 : Lead generation in fondsenwerving
Jeroen Janssens (Amnesty International Vlaanderen) en Manu Van Roosbroeck (Vluchtelingenwerk Vlaanderen) nemen jullie mee in hun specifieke aanpak van lead generation voor fondsenwerving in de non-profit. Met concrete voorbeelden uit hun organisaties tonen zij hoe je kwalitatieve leads kunt verzamelen. Ze delen elk hun eigen case: van het inzetten van petities als acquisitiekanaal voor Amnesty International Vlaanderen tot creatieve campagnes zoals ‘Choose Solidarity’ of peer-to-peer acties bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen.
Jeroen en Manu delen hun aandachtspunten in lead generation voor fondsenwerving en geven inzicht in hoe omgaan met de data die je verzamelt.
Wie?Manu Van Roosbroeck begon zijn carrière in fondsenwerving als straatwerver, eerst bij DDF en later bij Greenpeace. Bij Greenpeace groeide hij snel door en vergaarde hij in 10 jaar uitgebreide ervaring in diverse aspecten van fondsenwerving. Sinds 2019 is hij Coördinator Fondsenwerving en Communicatie bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Hij is bestuurder bij Fundraisers Belgium sinds 2024.
Na enkele jaren op de marketingafdeling van een uitgeverij stapte Jeroen Janssens over naar de wereld van fondsenwerving voor goede doelen. Zo werkte hij bij internationale ngo’s als Oxfam en Dokters van de Wereld en bij Direct Result. Sinds 2022 is hij Coördinator Fondsenwerving bij Amnesty International Vlaanderen.Hij was bestuurder bij Fundraisers Belgium van 2017 tot 2024.
Voor wie?
Deze sessie is ideaal voor fondsenwervers die in een organisatie werken waarin een CRM-systeem voorhanden is waaruit ze het maximum willen halen om impactvolle fondsenwervingscampagnes te realiseren. -
Break-out kamer 2: Innovatie in fondsenwerving: Hoe creëer je draagvlak binnen je organisatie?
Innovatie is een breed begrip, maar wat betekent het concreet voor fondsenwerving? In deze sessie dagen Annemie Lemahieu (Kom op tegen Kanker) en Tom Moons (SOS Kinderdorpen) het publiek uit om na te denken over wat innovatie nu echt inhoudt. Aan de hand van concrete cases en praktijkvoorbeelden onderzoeken we hoe slimme ideeën en vernieuwende strategieën kunnen bijdragen aan een duurzame langetermijnvisie.
Daarnaast gaan we in op een cruciale succesfactor voor innovatie: draagvlak binnen de organisatie. Hoe zorg je ervoor dat verandering niet alleen in de fondsenwervingsafdeling, maar over de hele organisatie heen wordt gedragen? We verkennen methodieken met als doel silo’s te doorbreken en innovatie als een gedeelde verantwoordelijkheid te verankeren.
Tot slot delen Annemie en Tom concrete voorbeelden over hoe dit in hun organisatie vorm krijgt. Van het betrekken van medewerkers bij verandering tot het inzetten van sterke merkverhalen zoals CityJewel (SOS Kinderdorpen). Deze sessie biedt inzichten en handvatten om innovatie niet alleen te bedenken, maar ook echt tot leven te brengen in fondsenwerving en daarbuiten.
-
Break-out kamer 3: Meer dan geld – hoe communitybuilding fondsenwerving in de cultuursector versterkt
Succesvolle fondsenwerving draait om meer dan alleen financiële steun. Hoe bouw je een netwerk dat zich écht verbonden voelt met de missie van je organisatie? In deze interactieve sessie delen Aike Roodenburg (Kunsthal Gent) en Jens Vermeiren (Bolster vzw, verbonden aan Conservatorium Antwerpen) hun inzichten over het activeren van een gemeenschap, het versterken van engagement en het creëren van duurzame relaties met schenkers en partners.
Van Kunsthal Gent’s experimentele aanpak, waarin hun bondgenootschap centraal staat, tot Bolster vzw’s hybride model met particuliere lidmaatschappen en corporate partners: ontdek hoe verschillende strategieën werken en welke lessen eruit te trekken zijn. Laat je inspireren door hun verhalen en de uitwisseling met de deelnemers.
Aike Roodenburg is verantwoordelijk voor de financieringsmix en relatiebeheer bij Kunsthal Gent. Kunsthal Gent is een experimenteel kruispunt voor de presentatie en ontwikkeling van hedendaagse kunst.
Jens Vermeiren is coördinator Vrienden en Partners van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en van Bolster vzw. Bolster is de vzw die de Vrienden Conservatorium Antwerpen en de Stichting Conservatorium Antwerpen verenigt. Zij steunen het ‘talent van morgen’.
-
Break-out kamer 4: Crowdfunding: Van spontane actie tot duurzame strategie
Wat werkt en wat werkt niet voor een crowdfundingactie? In deze break-out sessie delen Anneleen Fransen (Boven de Wolken vzw) en Koen Van den Broeck (Straatverplegers vzw) hun ervaringen met het opzetten van impactvolle crowdfundingcampagnes. Boven de Wolken zamelde in 2021 meer dan 500.000 euro in om hun werking te redden, terwijl Straatverplegers vzw recent fondsen wierf om hun straatrondes te financieren en momenteel een campagne voert voor de aankoop van twee wagens om hun werking te kunnen blijven verzekeren.
Mensen mobiliseren om concrete verandering mogelijk te maken, dat staat centraal. Ontdek hoe je een succesvolle campagne opzet, welke valkuilen je moet vermijden en hoe crowdfunding zowel een spontane inzet als een bewuste strategie kan zijn. Laat je inspireren en krijg praktische inzichten voor je eigen fondsenwervingsacties!
Koen Van Den Broeck is ruim dertig jaar actief in de non-profit sector in organisaties zoals Amnesty International, Artsen Zonder Grenzen, Handicap International, SAGO en VELT. Hij was ook lange tijd zelfstandig consultant in communicatie-advies voor non-profits. Sinds 2016 is hij verantwoordelijke communicatie en fondsenwerving bij Straatverplegers-Infirmiers de rue.
Anneleen Fransen is oprichter en CEO van Boven de Wolken vzw. Boven De Wolken biedt gratis professionele fotosessies aan voor sterrenouders bij het verlies van hun baby.
Mensen mobiliseren om concrete verandering mogelijk te maken, dat staat centraal. Ontdek hoe je een succesvolle campagne opzet, welke valkuilen je moet vermijden en hoe crowdfunding zowel een spontane inzet als een bewuste strategie kan zijn. Laat je inspireren en krijg praktische inzichten voor je eigen fondsenwervingsacties!
-
-
14:15 - 14:45
-
Koffiepauze in de netwerkruimte
-
-
14:45 - 16:00
-
Break-out kamer 1: De kracht van een doordachte bedankingsstrategie in fondsenwerving
Een bedanking is meer dan een simpel "dank je wel" – het is een strategisch middel om schenkers te betrekken, hun engagement te versterken en hen op lange termijn te laten doorgroeien in hun geefgedrag. Maar hoe integreer je bedankingen op een zinvolle manier in de donor journey? Welke kanalen en timing werken het best (voor jouw organisatie)? En hoe zorg je ervoor dat dankbaarheid authentiek en impactvol is?
In deze inspirerende break-out sessie delen Linsay Bollen (Natuurpunt) en Joke Daelemans (Dierenartsen zonder Grenzen) hun inzichten en ervaringen. Linsay bouwde bij Natuurpunt een bedankingsstrategie uit die niet alleen de relatie met schenkers versterkte, maar ook hun doorgroei tot middle en major donors stimuleerde. Joke toont hoe een doordachte en systematische aanpak bij Dierenartsen zonder Grenzen op lange termijn resulteert in een hogere betrokkenheid en meer inkomsten. Ontdek hoe een sterke bedankingspolitiek (via verschillende kanalen) een essentiële rol speelt in elke fase van de donor journey en hoe jouw organisatie dit strategisch kan inzetten!
-
Break-out kamer 2: Corporate partnerships en fundraising met impact
Hoe kijken bedrijven en non-profitorganisaties naar samenwerking met goede doelen? En wat werkt écht in de praktijk?
In deze sessie duiken we in de wereld van corporate partnerships en fundraising, met bijzondere aandacht voor partnerships tussen non-profits en zowel kmo’s als grotere bedrijven. Joke Persyn en Sanne Holvoet van HOGENT stellen hun onderzoek voor, waarin ze beide kanten bevroegen: wat verwachten bedrijven van een partnership? En hoe pakken non-profits deze samenwerkingen aan?
Heidi Vansevenant, voorzitter en oprichter van Think Pink, geeft een inkijk in hun aanpak rond corporate partnerships. Hoe kijken bedrijven en non-profitorganisaties naar samenwerking rond goede doelen? En wat werkt écht in de praktijk? Think Pink biedt bedrijven diverse samenwerkingsmogelijkheden aan, van langetermijnpartnerschappen tot occasionele steun, en begeleidt hen persoonlijk om gezamenlijke doelen te bepalen en actieplannen op te stellen.
Laat je inspireren door onderzoek, inzichten en praktijkervaringen – en ontdek hoe jouw organisatie duurzame partnerships kan uitbouwen.
Sanne Holvoet is coördinator van het Postgraduaat Fondsenwerving aan HOGENT. Ze is er ook docent marketing en onderzoeker fondsenwerving.
Joke Persyn is naast lector orthopedagogie onderzoeker voor het Research Centre for Sustainable Organizations aan de HOGENT en lector in het Postgraduaat Fondsenwerving.
Heidi Vansevenant is oprichter en gedelegeerd bestuurder van Think Pink vzw, de nationale borstkankerorganisatie in België. -
Break-out kamer 3: Geven in de moslimgemeenschap: kansen voor inclusieve fondsenwerving
Hoe kijken moslims in België naar geven aan goede doelen? Wat betekenen begrippen als Zakat, Sadaqa en Sadaqa Jariyah? En hoe kun jij als fondsenwerver op een respectvolle en effectieve manier bruggen bouwen naar deze vaak ondervertegenwoordigde doelgroep?
In deze break-outsessie nemen Amy-Jane Meerman (The Crew) en Naziha Maher (Kom op tegen Kanker) je mee in de geefcultuur binnen de Belgische moslimgemeenschap. Ze delen inzichten over de religieuze en culturele waarden die aan de basis liggen van het geven, hoe campagnes worden ontvangen en welke gevoeligheden belangrijk zijn om te kennen.
Naziha brengt haar expertise in diversiteit en community outreach mee vanuit haar werk bij Kom op tegen Kanker. Amy-Jane combineert haar ervaring als fondsenwerver én haar persoonlijke perspectief als moslima om je concrete handvatten aan te reiken voor inclusieve fondsenwerving.
Verwacht een open en inspirerende presentatie met praktische tips, nieuwe inzichten en vooral: kansen om als organisatie een warmere connectie te maken met een diverse samenleving.
Amy-Jane Meerman is Connect Center Manager bij The Crew. Ze combineert haar ervaring in telemarketing met haar persoonlijke perspectief als moslima.
Naziha Maher is projectcoördinator diversiteit bij Kom op tegen Kanker en arabist/islamoloog. Ze werkt al meer dan 30 jaar rond diversiteit en inclusie.
-
Break-out kamer 4: Handvaten voor het maken van strategische keuzes in fondsenwerving
Hoe maak je als organisatie slimme fondsenwervingskeuzes? Tijdens deze interactieve break-outsessie nemen fondsenwervingsexperten Ilja De Coster en Jeroen Brugge je mee in het maken van strategische fondsenwervingskeuzes die écht het verschil maken. Hoe bepaal je op welke kanalen je inzet? Welke doelgroepen verdienen je aandacht? En hoe zorg je dat je keuzes aansluiten bij je missie én impact?
Verwacht geen droge theorie, maar praktische handvaten, scherpe inzichten en ruimte voor interactie. Deze sessie helpt je prioriteiten te stellen in een steeds complexere wereld van fondsenwerving. Kom meedenken, meedoen en met concrete ideeën naar buiten gaan die je morgen al kan toepassen
-
-
16:00 - 17:30
-
Netwerkreceptie
-